Viskijs

Viskijs no senatnēm līdz mūsdienām – kas mainījies?

Vai zini, kā radies viskijs un kas mainījies gadu gaitā? Viskijs ir viens no populārākajiem alkoholiskajiem dzērieniem joprojām, un tā pirmsākumi meklējami jau tālā pagātnē. Joprojām neatklāts ir fakts par tā izcelsmes valsti – šo titulu vēlas piesavināties gan Skotija, gan Īrija, taču skaidrība nav ieviesta līdz šim brīdim. Bet tas, protams, ir saprotams – kurš gan nevēlētos saņemt šādu titulu? Viskijs ir iecienīts gan mazos lauku bāros, gan lepnos restorānos, un tā garša ir saglabājusi savu nemainīgo kvalitāti. Turpini lasīt rakstu un noskaidro, kādi ir populārākie viskiji, kā tas radies un citus interesantus faktus!

Viskija pagātne ir noslēpumiem tīta, un garša – maiga un patīkama. Par viskija ražošanas valsti liecina uzraksts uz pudeles. Atceries, ja rakstīts whisky, tad izcelsmes valsts ir Skotija, bet, ja etiķeti klāj vārds whiskey, tad tā radīta citā valstī.

Kur meklējama viskija izcelsme?

Pastāv divas versijas, kas nosaka viskija izcelsmi, un tās ir:

  • viskijs no Īrijas ar kristiešu misionāru palīdzību tika ievests Skotijā;
  • tas vienlaicīgi atklāts gan Skotijā, gan Īrijā.

Šī dzēriena nosaukuma rašanās gan ir starptautiski pieņemta un atzīta – pirmoreiz tas ticis minēts 1492.gadā Skotijas Valsts dokumentos. Sākotnēji skotu-gēlu valodās bija uisge beatha, un gadu gaitā tas ticis mainīts uz esošo nosaukumu. Tiek uzskatīts, ka īru viskijs un skotu viskijs joprojām kalpo par pamatu viskija garšai. Līdzību sasniedzis ir arī Canadian viskijs. Bet kā īsti iedalās viskiji un kādi ir populārākie no tiem? Turpini lasīt rakstu un uzzini!

Viskija iedalījums

Katram no viskija veidiem ir sava unikālā garša, tāpēc nereti cilvēki izvēlas patērēt tikai viena veida viskiju. Tradicionālie un populārākie viskiju veidi ir:

  • skotu viskijs. To iedala Highlands viskijā, Speyside viskijā, Lowlands viskijā un Islay viskijā (zināms kā Ardbeg viskijs), kas apzīmē reģionu, kurā attiecīgais dzēriens tiek ražots. Plaši pazīstams ir, piemēram, viskijs Grant;
  • īru viskijs. Pazīstamākais ir Jameson viskijs, Bushmills viskijs un Kilbeggan viskijs, ko zina teju ikviens;
  • amerikāņu viskijs. Latvijas viskijs veikalos bieži tiek iegādāts tieši no Amerikas ražojumiem, kas ir Jack Daniels un burbons viskijs – Jim Beam.

Viskija ražošanas procesā tiek izmantotas divas metodes – iesala viskijs un tīru graudu viskijs. Kā tie atšķiras?

Iesala viskijs

Labs viskijs iesala veidā tiek veidots līdzīgi kā konjaks – iegūstot ļoti specifisku garšu, ko būtiski ietekmē tas, kur graudi ir audzēti. To ietekmē augsne. Piemēram, klasisks viena iesala viskijs ir viens no Aberlour viskiju veidiem.

Graudu viskijs

Šāda veida viskiju ļoti reti iespējams iegādāties eikalos. Tas atšķiras no iesala viskija, jo tam nepiemīt unikāla garša, un tam ir viena priekšrocība – tas ātrāk kļūst gatavs. Īpaši izsmalcināts ir Laphroaig viskijs, ko ozolkoka mucās nogatavina 10 gadus, pirms tas tiek nodots pārdošanā. Tam ir vairākas priekšrocības, piemēram:

  • tas tiek destilēts tikai vienu reizi;
  • destilēšanas procesā nepieciešams izmantot salīdzinoši mazāk gruadus, kas būtiski samazina izmaksas, tādējādi arī veikalā iegādājamā viskija cena ir zemāka.

Vēl pastāv tāds veids kā single malt viskijs, kas apzīmē vienas destilēšanas fabrikas izlases maisījumu. Tā izturēšanas ilgums ir rekordliels – 25 gadi.

Viskijs ar kolu ir viens no iecienītākajiem šī alkohola baudīšanas veidiem, taču īstiem šīs garšas cienītājiem to tīk baudīt vien pievienojot ledu. Viskijs ir viens no mūsdienu populārākajiem alkoholiskajiem dzērieniem, un tā garša ir neatkārtojama. Izvēlies sev tīkamāko viskiju un baudi to mierīgos vakaros vai skaļās un jautrās ballītēs draugu lokā!