Pamatlietas, kas jāievēro pasniedzot vīnu, iekļauj visu sākot no pareizās vīna glāzes izvēles līdz pat vīna neizliešanai. Daži no padomiem par to, kā pasniegt vīnu, spēs pat uzlabot paša vīna garšu.
Šajā rakstā esam apkopojuši septiņus nosacījumus un padomus par to, kā pasniegt vīnu. Cerams, ka nākošajā reizē, kad apmeklēsi kādu saviesīgu pasākumu vai organizēsi pasēdēšanu ar draugiem mājās, šie padomi noderēs!
Piemērota glāze vīnam liks garšot labāk
1986. gadā Georgs Rīdels, 10. paaudzes Austrijas stikla ražotājs, nāca klajā ar mašīnveidotu kristāla glāžu kolekciju ‘’Vinum’’ par pieņemamu cenu. Kolekcija piedāvāja dažādas stikla formas dažādiem vīna veidiem. Sākotnēji tas radīja mulsumu sabiedrībā. Vairums sabiedrības bija pieraduši izmantot vienuglāzes veidu vīnam un līdz ar to Rīdela kolekcija šķita kā pārspīlējums.
Lai pierādītu par pretējo, Rīdels sāka vadīt vīna meistarklases, demonstrējot, ka katrai vīna glāzei ir nozīme. Neatkarīgi no viņa peļņas motīviem, Georgam bija taisnība. Pat iesācēju vīna degustētāji pamanīja atšķirību starp noteiktām glāzēm. Desmit gadus vēlāk Georgs tika apbalvots ar Gada cilvēku par ieguldījumu vīna pasaulē.
Protams, tas nenozīmē, ka tev ir jāiegādājas visa Riedel, Schott Zwiesel vai Zalto glāžu kolekcija. Tas nozīmē tikai to, ka varbūt ir vērts noskaidrot, kuras vīna glāzes atbilst tavam vīna malkošanas stilam, jo tas uzlabos vīna garšu.
Vīns garšo labāk atvēsināts
Jau esi pieredzējis, cik dažādi var garšot tēja un kafija atšķirīgās temperatūrās. Nu jau aktuālas ir ne tikai ledus tējas,bet arī ledus kafijas. Tas pats attiecas arī uz vīnu – tas var garšot ļoti atšķirīgi dažādās temperatūrās. Piemēram, smalkākie ziedu aromāti vīnā pārāk vēsā temperatūrā tiek apslāpēti, savukārt pārlieku siltā temperatūrā ātri nodeg.
Sarkanvīns
Garšo labāk, ja pasniedz nedaudz zem istabas temperatūras no 12,5 līdz 15,5 °C (viegli sarkanvīni, piemēram, Pinot Noir, labāk garšo vēsākajā spektra galā).
Baltvīns
Lieliski garšo no aptuveni 7,5–12 °C. Garšīgi baltvīni vēsajā pusē un ozolkokā izturēti baltvīni siltajā pusē.
Dzirkstošais vīns
Par pieņemamām cenām dzirkstošie vīni lieliski garšos 3,5–7,5 °C temperatūrā. Pasniedz augstas kvalitātes šampanieti un dzirkstošos vīnus baltvīna temperatūrā.
Iemācies pareizi atvērt vīna pudeli
Ir daudz dažādu vīna attaisāmo veidu. Lielākajai daļai no mums uzreiz ir skaidrs, kā korķī ievietot korķviļķi un izmantot sviru, lai izvilktu korķi ārā. Taču visbiežāk tās ir pašas mazākās detaļas, kas sagādā mulsumu.
Kur pārgriezt foliju
Vīnziņi nogriež foliju pie apakšējās lūpas. Šī ir tradīcija, jo folijas iepriekš tika izgatavotas no svina. Arī šī metode mēdz samazināt klaiņojošo pilienu daudzumu, lejot pie galda.
Kurā vietā caurdurt korķi
Izdur korķi nedaudz ārpus tā centra. Tu gribēsi, lai tārpa radiālais diametrs (“tārps” ir vīna attaisāmā cirtainā daļa) būtu centrēts tā, lai tas mazāk varētu saplēst korķi.
Gandrīz katrs sarkanvīns garšo labāk dekantēts
Dekantēšana (pēc Vikipēdijas teiktā to sauc par dzēriena pārliešanu citā traukā pirms pasniegšanas) ir viena lieta, ko mēs vienmēr aizmirstam izdarīt, kas ievērojami uzlabo sarkanvīna garšu.
Klasiskā metode ir ieliet vīnu stikla krūkā vai vīna karafē un ļaut tam nostāvēties apmēram 30-45 minūtes. Ātrākais veids ir izmantot vīna aeratoru, kas gandrīz acumirklī dekantē vīnu.
Meklējot lielisku vīnu, ko nobaudīt, ieskaties sarakstā Labs vīns, lai atrastu ko jaunu.
Apgūsti standarta vīna glāzes tilpumu
Standarta vīna pudeles tilpums ir aptuveni 750ml. Vīna pudeles parasti tiek sadalītas porcijās jeb piecās vīna devās. Līdz ar to vienas glāzes saturam vajadzētu būt 150ml. Vienas vīna glāzes tilpums parasti ir sākot ar 500ml.
Mēģini nepārliet vīnu, tādā veidā nepazaudējot dzēriena aromātu.
Kā pareizi turēt vīna glāzi
Tātad, tagad, kad vīns ir tavā glāzē, kā tev vajadzētu rīkoties ar neveiklo augšēji smago glāzi? Šķiet loģiski, ka glāzes augšējo daļu vajadzētu turēt rokās, taču tā nebūt nav. Vīna glāzes kājiņa ir paredzēta turēšanai, lai ar plaukstas temperatūru netiktu sasildīts glāzē ielietais vīns.
Tas patiešām ir vīna elites slepenais rokasspiediens.
Cik ilgi var uzglabāt atvērtu vīnu
Lielākā daļa vīna neizturēs visu nakti, ja pudele tiek atstāta atvērta.
Šeit ir daži padomi, kā saglabāt atvērtus vīnus daudz ilgāk:
- Vīna uzglabāšanas trauki ir lieliski, izmanto tos.
- Atvērtus vīnus uzglabā ledusskapī (vai vīna ledusskapī, ja tev tāds ir). Šāda uzglabāšana aukstumā palēninās vīna attīstību, saglabājot to svaigu.
- Sargā vīnu no tiešiem saules stariem un siltuma avotiem (piemēram, virs ledusskapja vai cepeškrāsns).
Nu jau noteikti zini visu, kas attiecas uz to, kā pasniegt vīnu!
Ja vēlies atrast piemērotāko vīnu pie konkrētās maltītes, ieskaties rakstā Kādu vīnu izvēlēties. Lai tava vīna baudīšanas pieredze ir lieliska!
Ja tomēr tavs dzēriens ir nevis vīns, bet, piemēram, viskijs, tad iesakām ieskatīties mūsu rakstos Viskijs un to izcelsme vai Viskija veidi.
Dārgie ēdiena mīļi,
mani sauc Laine, un esmu ļoti priecīga par iespēju dalīties ar Jums caur manu blogu Cemodanskafe.lv. Katru dienu cenšos sevi attīstīt, un iemācīties ko jaunu, ja tev ir kādi ieteikumi – raksti, būšu tikai pateicīga!